Съюзът на съдиите в България (ССБ) иска Народното събрание (НС) да възобнови

...
Съюзът на съдиите в България (ССБ) иска Народното събрание (НС) да възобнови
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите иска НС да възобнови дейността на комисия по случая с Мартин Божанов

Съюзът на съдиите в България (ССБ) желае Народното събрание (НС) да възобнови активността на комисия по случая с Мартин Божанов, с цел да се докара до край работата ѝ. само че освен. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на организацията Татяна Жилова.

Необходимо е да се разшири предметът на инспекцията, като се обхване и активността на кръга „ Осемте джуджета “, с цел да се осветят в дълбочина зависимостите в правосъдната система и най-сетне да се сложи началото на оздравителния развой за правосъдната система и за цялото общество, уточни тя.

Сега се приказва за Нотариуса, за Червения корсар, за Осемте джуджета. По същия метод нищо не се подхваща от виновните институции, изчаква се новият скандал да покрие предходния. Резултатът е, че към този момент всички привикват с тези извращения в правосъдната система и изпадат в незаинтересованост. Най-голямата неволя са безкритичните съдии и прокурори, както и безразличното общество. Не мога да си показва европейска страна, която да се раздрусва от сходни кавги, и обществото да не реагира, страна, в която институциите да не подхващат нищо, сподели Жилова.

Според нея схемата не е разкрита до дъно. Не може да се каже дали остарялата скица е завършила, едва ли е видоизменена или е сменена с нова. Това може да се откри единствено посредством почтено и добросъвестно следствие. Докато не се разкрие всичко в дълбочина и не се стигне до върховете на схемата, подозренията ще останат, сподели Жилова.

Следва цялостният текст на изявлението:

Съюзът на съдиите в България изиска и в 50-ото Народно събрание да има комисия, занимаваща се с активността на Мартин Божанов. Какво повече очаквате да реализират депутатите, в случай че въобще има такава комисия?

-Създадената в 49-ото Народно събрание комисия събра забележителна по размер информация, като изслуша съдии, прокурори, проверяващи публицисти, жители и изиска голям брой документи от Прокуратурата, Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) и Висшия правосъден съвет (ВСС). Не бяха изслушани някогашният основен прокурор Сотир Цацаров и и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Събраната информация не бе оценена, направеният отчет не бе признат.

Нашето искане е да се възобнови активността на тази комисия, с цел да се докара до край работата ѝ. Но освен. Необходимо е да се разшири предметът на инспекцията, като се обхване и активността на кръга „ Осемте джуджета “, с цел да се осветят в дълбочина зависимостите в правосъдната система и най-сетне да се сложи началото на оздравителния развой за правосъдната система и за цялото общество.

Какво очаквате от депутатите?

-Очакванията ни в огромната си част са същите, които бяха и в 49-ото Народно събрание, затова няма да е належащо доста време за запознаване със събраната информация и анализирането ѝ. Очакваме да проявят задоволително воля, с цел да приведат дейностите си в сходство с декларациите за ценене на европейските полезности, които непрекъснато вършат, за да върви България в действителност по пътя на Европа.

Освен морално укорими дейности, които не е ясно дали могат несъмнено да бъдат потвърдени, какво друго може да следва от работата на тази комисия във връзка с съответни лица?

-Разбира се комисията не може да изземе функционалностите на прокуратурата, която е виновна за откриване на мрежите за търговия с въздействие, в това число и в самата нея. Точно в това е казусът – с изключение на външните лица и вероятно съпричастните съдии, прокуратурата би трябвало да проверява сама себе си.

В този смисъл осветяването на порочните феномени пред обществото е нужен коректив и форма на публичен надзор. Разкриването на морално укорими дейности напълно не е незначителна последица от активността на комисията.

Предстоят избори за висши магистратски длъжности, както и за членове на Висшия правосъден съвет и на Висшия прокурорски съвет (ВПС), в които би трябвало да се преценя нравственият интегритет на претендентите. Гражданите мъчно могат да преценяват професионалните качества на претендентите, само че за техните морални качества могат да си сформират мнение. Отделно от това Инспекторатът към Висш съдебен съвет би могъл да се самосезира, с цел да притегли към дисциплинарна отговорност съпричастните магистрати, минимум за уронване престижа на правосъдната власт, в случай че това се потвърди.

Подобни комисии има основани и във Висш съдебен съвет, и към ВПС. Работата им досега демонстрира ли упования, които имате в ССБ?

-За страдание не разполагаме с публични данни за резултатите от работата на комисиите. Специално за работата на комисията към Висш съдебен съвет е известно, че се правят голям брой инспекции по придвижването на делата, по които има данни да е взел участие Мартин Божанов или доближени до него лица.

Фактът, че след подобен следващ случай, в който се приказва за въздействие в магистратската общественост, а и по дело, още веднъж се води сходен спор, какво Ви приказва на Вас като магистрат?

-Трябва да се приказва, само че не е задоволително – би трябвало и нещо да се прави. Говореше се и за „ гнилите ябълки “, и за Красьо Черния, и за „ белите покривки “, и за „ ти си го избра “, и за двете други здания, в които си правят назначенията на магистратите, и за атентата против някогашния основен прокурор, и за това, че заместникът на основния прокурор се опасяваше основният прокурор да не го убие, и за това, че дрон следеше ръководителя на Националната следствена работа от терасата му.

Сега се приказва за Нотариуса, за Червения корсар, за Осемте джуджета. По същия метод нищо не се подхваща от виновните институции, изчаква се новият скандал да покрие предходния. Резултатът е, че към този момент всички привикват с тези извращения в правосъдната система и изпадат в незаинтересованост. Най-голямата неволя са безкритичните съдии и прокурори, както и безразличното общество. Не мога да си показва европейска страна, която да се раздрусва от сходни кавги, и обществото да не реагира, страна, в която институциите да не подхващат нищо.

Допускате ли, че в случай че схемата, която обсъждаме, в действителност е работила по метод, по който някои разказват, в този момент на нейно място има нова?

-Схемата съгласно мен не е разкрита до дъно. Не може да се каже дали остарялата скица е завършила, едва ли е видоизменена или е сменена с нова. Това може да се откри единствено посредством почтено и добросъвестно следствие. Докато не се разкрие всичко в дълбочина и не се стигне до върховете на схемата, подозренията ще останат.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР